Δικαιολογητικά Μυστηρίων

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ

Τα Πιστοποιητικά Αγαμίας ( του Νυμφίου & Νύμφης )

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΥΜΦΙΟ : 

1.Πιστοποιητικό Αγαμίας , θα το πάρει από την ενορία του , αφού θα πάει με 2 μάρτυρες που θα έχουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Να έχει μαζί του και μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599.

2.Ποιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΥΜΦΗ :

1.Πιστοποιητικό Αγαμίας , θα το πάρει από την ενορία της , αφού θα πάει με 2 μάρτυρες που θα έχουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Να έχει μαζί της και μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599.

2.Παράβολο Χαρτοσήμου για Γάμο , 15,00 ευρώ ( από μία Δ. Ο. Υ . )

3.Προαναγγελία Γάμου. Δημοσιεύεται σέ Ἐφημερίδα η ὁποία προσκομμίζεται στό Ναό.

4.Ποιστοποιητικα οικογενειακης καταστασης αμφοτερων των μελλονυμφων απο το Δημο.

6.Δηλωση προσδιορισμου επωνυμων τεκνων

7.Απλές φωτοτυπίες των 2 ταυτοτήτων ( εμπρός & πίσω. )

 

Ειδικές Περιπτώσεις: Σε περίπτωση που προϋπάρχει πολιτικός Γάμος επισυνάπτεται αντίγραφο του αντίστοιχου πιστοποιητικού γάμου.(Σ΄αυτη την περιπτωση δεν χρειαζονται η δηλωση προσδιορισμου επωνυμων τεκνων και η προαναγγελια γαμου).Σε περίπτωση δεύτερου γάμου ενός εκ των μελλονύμφων , επισυνάπτεται το διαζευκτήριο , που γράφει ΔΙΑ Β ΄ ΓΑΜΟ Η Γ ΄ ΤΡΙΤΟ ΓΑΜΟ  ΠΡΩΤΟ-ΤΥΠΟ ! !Σε περίπτωση χηρείας , επισυνάπτεται : α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου και β) Πιστοποιητικό γάμου με τον θανόντα.Σε περίπτωση αλλοδαπού επισυνάπτεται : α) Πιστοποιητικό Βαπτίσεως β) Άδεια παραμονής στην Ελλαδα .

Τά ανωτέρω δικαιολογητικά κατατίθενται στό Γραφειο Γάμων τῆς Ιερας Μητροπόλεως Πατρών, Βότση 42, 1ος οροφος, από ενα τοὐλάχιστον των Μελλονύμφων η συγγενή τους πρώτου βαθμού η καί από τρίτο πρόσωπο μέ εξουσιοδότηση ενός των Μελλονύμφων, μέ θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

Τό Γραφείο Γάμων της Ι.Μ.Πατρών λειτουργεί απο Δευτέρα-Παρασκευή ωρες Γραφείου 9.00-13.00. Τά Δικαιολογητικά εκδίδονται αυθημερόν καί η αδεια Γάμου παραλαμβάνεται αμέσως από τούς ενδιαφερόμενους καί προσκομίζεται στόν Εφημέριο, γιά νά καθοριστεί ἡ ημέρα καί η ωρα τέλεσης του Μυστηρίου.

Μετά τόν Γάμο, οἱ Νεόνυμφοι παραλαμβάνουν από τόν Εφημέριο: Δήλωση Τελέσεως Γάμου, υπογεγραμμένη από τόν Εφημέριο, τούς Νεονύμφους καί τούς Παρανύμφους (Κουμπάρους). Η Δήλωση τελέσεως Γάμου κατατίθεται στό Ληξιαρχείο τοῦ Δήμου, στά ορια του οποίου τελέσθηκε ὁ Γάμος, υποχρωτικώς ἐντός 40 ημερών, από τήν ημέρα τελέσεως του Γάμου (σέ εκπρόθεσμη κατάθεση επιβάλλεται πρόστιμο). Η κατάθεση της Δήλωσης αυτης, γίνεται από ενα εκ των Νεονύμφων η από εκπρόσωπο τους, ο οποιος φέρει μαζί του τίς ταυτότητες καί των δύο συζύγων.

ΓΑΜΟΙ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ:

1. Την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
2. Από 1-15 και 29 Αυγούστου.
3. Από 18-24 Δεκεμβρίου.
4. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα, της Πεντηκοστής και των Θεοφανείων, λόγω του ότι τα εορταζόμενα τις ημέρες αυτές απο την Εκκλησία γεγονότα έχουν αποκλειστική προτεραιότητα στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών.
5. Τις ημερες Τεταρτη και Παρασκευη πλην της Εβδομαδος της Διακαινησιμου και του Αγιου Δωδεκαημερου

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ

1.Υποβολη αιτησεως των γονέων – Αστυνομικες ταυτοτητες.

2.Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσης του παιδιού(Πρωτοτυπο).

3.Ο Αναδοχος πρεπει ναι ειναι βαπτισμενος Ορθοδοξος Χριστιανος και εαν ειναι εγγαμος να εχει τελεσει Θρησκευτικο Γαμο – οχι μονο πολιτικο, οχι μονο συμφωνο συμβιωσης: Υπευθυνη Δηλωση η α. Ληξιαρχικη πραξη γεννησης  β. Ποιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης

3. Εάν οι γονείς κατοικούν σε άλλη ενορία, απαιτείται μεταβίβαση βαπτίσεως από τον εφημέριο τους.

4. Σε περίπτωση απουσίας από την βάπτιση ενός εκ των δύο γονέων, απαιτείται για την ονοματοδοσία έγγραφη συγκατάθεση του, με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του.

Σημειώσεις:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση του Μυστηρίου είναι η συμφωνία και παρουσία αμφοτέρων των γονέων του βαπτιζομένου, που θα αποδεικνύεται με την υπογραφή τους στη Δήλωση Βαπτίσεως, την ημερα τελέσεως του Μυστηρίου.

Ο/Η ανάδοχος πρέπει να είναι Ορθόδοξος Χριστιανός. Απαγγέλλει κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου το Σύμβολο της Πίστεως και είναι εγγυητής στην Εκκλησία για λογαριασμό του βαπτιζομένου. Έχει δε υποχρέωση να βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη του.

Μετά την βάπτιση, ο ιερεύς θα εκδώσει ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ, την οποία οι γονείς πρέπει να καταθέσουν στο Ληξιαρχείο του Δήμου γεννήσεως του παιδιού, εντός 90 ημερών, προς αποφυγή διοικητικού προστίμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: