ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

DSC_0406 - Αντίγραφο1


Το Σάββατο 31 Μαίου το Κατηχητικό μας Σχολείο πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αθήνα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, συνολικά συμμετείχαν 54 άτομα, οι γονείς, τα παιδιά, ο π.Ιωάννης, η Κατηχήτρια κ.Βασιλική Σταματάτου και ο Γιατρός μας κ.Γεώργιος Βαφειάδης (Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Αγ.Ιωακείμ και Εκκλησιαστικός Επίτροπος). Στόχος, ήταν να πραγματοποιηθεί μια εποικοδομητική εκδρομή από πλευράς ψυχαγωγίας των παιδιών και ταυτόχρονα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν εξωτικά ζώα και ζώα της ζούγκλας. 

Ετσι γνωρίσαμε και είδαμε απο κοντά αγρια σκυλιά της Αφρικής, μπούφους, λύκους, λιοντάρια, αλλά και καζουάριους, καπουτσίνους, μαραμπού, τζάγκουαρ, ελάφια του νερού και πολλούς ακόμη… εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Σπάνια είδη και άλλα λιγότερο σπάνια, εξίσου όμως εντυπωσιακά προστατεύονται στο μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της χώρας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της ζωής πάνω στον πλανήτη.

Με ξεναγό την κ.Ελίνα επισκεφθήκαμε το χώρο με τα πτηνά, την ‹‹Αφρικανική Σαβάνα›› και με τις Καμηλοπαρδάλεις, τις Ζέβρες, τις Αντιλόπες αλλά και τα πιο εξωτικά Γκουανάκο, Τζάγκουαρ, Λεοπαρδάλεις του Χιονιού, τα πολύ σπάνια Λευκά Λιοντάρια, τους Τίγρεις, Σερβάλ και Οσελότους και άλλα θηλαστικά.Εντυπωσιακός ηταν ο  «Κόσμος των Ερπετών››, καθώς είδαμε πύθωνες, βόες, κροκόδειλους και τα υπόλοιπα είδη να μας υποδέχονται με στόμα ανοιχτό. Παρατηρήσαμε από κοντά  και τον πιο κοντινό συγγενή του ανθρώπου, τις μαϊμούδες και τους πίθηκους.

Η μεγάλη εκπληξη για μας ηταν η επιδειξη  των δελφιναρίων. Η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα θαυμάσια αυτά θηλαστικά ηταν μια σημαντική συναισθηματική εμπειρία, τόσο για τους ενήλικους, όσο και για όλα τα παιδιά και σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθίσταται από την μη βιοματική εκμάθηση μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των βιβλίων. Ο επισκέπτης μαθαίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα δελφίνια, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται για τους κινδύνους  που αντιμετωπίζουν στη φύση και πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών στο φυσικό τους περιβάλλον. Aξίζει να σημειωθεί, ότι πολλές πρωτοβουλίες και νομοθεσίες για την προστασία της θαλάσσιας και της άγριας ζωής στην φύση έχουν προκύψει παγκοσμίως από τα θετικά ερεθίσματα που έλαβαν οι επισκέπτες σε ζωολογικά πάρκα και δελφινάρια ανά τον κόσμο.

Λιγα λογια για το Αττικο Ζωολογικό Πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα αυτοχρηματοδοτούμενο δημιούργημα, εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα, από 350 διαφορετικά είδη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο με την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη), ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες και 3 πολύ εντυπωσιακά μεγάλα κλουβιά – μικρογραφίες των 3 ηπείρων – στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

Από τον Απρίλιο του 2001 όταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προστέθηκε ‹‹Ο Κόσμος των Ερπετών›› ξεκίνησαν οι συνεχείς επεκτάσεις και προσθήκες που περιλάμβαναν το έκθεμα ‹‹Ελληνική Πανίδα››, με ζώα που συναντάμε σπάνια στην Ελλάδα (καλοκαίρι 2002), την ‹‹Αφρικανική Σαβάνα›› με ζώα από την Αφρικανική Ήπειρο (Φεβρουάριος 2003), το τμήμα με  τις μαϊμούδες και τους πίθηκους (Ιούνιος 2003), την ολοκλήρωση του τμήματος των αιλουροειδών και την επέκταση της Αφρικάνικής Σαβάνας (Δεκέμβριος 2004), το «Δάσος των Μαϊμούδων», όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες (αρχές 2005), τη «γη των Τσίτα», όπου φιλοξενούνται 4 Τσίτα σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο, το τμήμα με τους χιμπατζήδες και τους γίββωνες (Μάρτιος 2008) και τέλος την «Περιοχή της ερήμου» όπου φιλοξενούνται ζώα όπως καμήλες, γάιδαροι Σομαλίας κλπ. (Απρίλιος 2008). Τον Μάιο του 2010 στο Πάρκο έκαναν την εμφάνιση τους 2 λευκοί ρινόκεροι και το Μάιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο «μεγαλώνει» την οικογένεια του φιλοξενώντας 4 δελφίνια και 2 θαλάσσια λιοντάρια. Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των εγκαταστάσεων με τη «Δεινοσαυρόπολις» – ένα Μουσείο Εξέλιξης με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων καθώς και την «Ωκεανόπολις», ένα Πρότυπο Ενυδρείο.

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: