Η βοήθεια του πατραϊκού λαού στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας και της Βοσνίας

ΣΕΡΒΟΙ

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου συγκεντρωθηκε  μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών με είδη πρώτης ανάγκης για τους  δοκιμαζόμενους αδελφούς μας της Σερβίας και της Βοσνίας. Στην ιερή αυτή προσπάθεια συμμετείχε και η νεοσύστατη Ενορίας μας προσφέροντας Ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, κονσερβες, γαλα, κ.λ.π.

Στη γειτονική Σερβία δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πληγεί απ’ τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων. Δραματική είναι η κατάσταση στο Ομπρένοβατς, λίγο έξω απ’ το Βελιγράδι, που μετρά ήδη 12 νεκρούς -17 ολόκληρη η χώρα- ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για να προσεγγίσουν τους πλημμυροπαθείς. Μέσα σε τρεις μέρες έβρεξε όσο σ’ ένα τρίμηνο. Όσοι απέμειναν στην πόλη δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε πόσιμο νερό. Οι διασώστες, πολλοί από χώρες της Ε.Ε και τη Ρωσία, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της σερβικής κυβέρνησης, γνωρίζουν ότι δεν αποκλείεται να βρουν κι άλλες σορούς θυμάτων όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν τα νερά. Αλλά τόσο το Ομπρένοβατς όσο και το Βελιγράδι και οι γύρω περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς καταφθάνουν τεράστιες ποσότητες νερού μέσω του ποταμού Σάβα. Κι αυτό την ώρα που τα συνεργεία προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφή στο μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας.

Τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

Γιά μια ακόμη φορά, ο Πατραικος Λαός έδειξε την ευαισθησία του και τα φιλάνθρωπα αισθήματά του προς τους δοκιμαζομένους συνανθρώπους μας στις περιοχές της Σερβίας και της Βοσνίας, που υπέστησαν δεινές συμφορές και μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες.

Εκτός από την προσευχή μας, η οποία θερμή αναπέμπεται προς τον Κύριο, για όσους έφυγαν από τον κόσμο αυτό εξ αιτίας των καταστροφών, αλλά και για τους εμπεριστάτους αδελφούς μας, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη ιματισμού, τα οποία απλόχερα, στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας, προσέφερε ο ευσεβής και φιλάνθρωπος Πατραικός Λαός, διά μέσου των Ενοριών.

Ήτο συγκινητικό το Γράμμα του Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου προς την ελαχιστότητά μας, διά του οποίου ο Μακαριώτατος περιέγραφε το μέγεθος της δεινής συμφοράς και έκανε έκκληση για παροχή βοηθείας.

Αμέσως αποστείλαμε Εγκύκλιο προς όλες τις Ενορίες, προκειμένου να συγκεντρωθή ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με το αίτημα του Πατριάρχου και να αποσταλή εν συνεχεία από την Ιερά Μητρόπολη στην Σερβία.

Θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω τον ευσεβή, φιλόθεο και ελεήμονα Λαό μας, και να επαινέσω όλους για την άμεση και συγκινητική ανταπόκριση. Εξ άλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Πατρινοί κάνουν πράξη την εντολή του Κυρίου για την προσφορά ελεημοσύνης. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω με καίχηση εν Κυρίω, «Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται»

(Ματθ. ε’. 7).

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και τον Σύλλογο της Ελληνοσερβικής Φιλίας Πατρών, ο οποίος από πολλών ετών δραστηριοποιείται στην πόλη μας, μάλιστα υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ερμολάου Μασσαρά, προισταμένου του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Πατρών.

Ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα ανεχώρησε για την Σερβία ένα φορτηγό με μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένου νερού, και επίκειται η αποστολή των υπολοίπων ειδών, τα οποία προσέφερε η από καρδίας αγάπη των συμπολιτών μας.

Ευχαριστούντες και αύθις άπαντας και ευχόμενοι πάσαν χάριν και ευλογίαν παρά Κυρίου, δημοσιεύομε την επιστολή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας προς ημάς, ως και την συνοδευτικήν της πρώτης αποστολής ιδικήν μας επιστολήν, διά της οποίας εκφράζομε την συμπαράστασή μας προς τον ίδιον τον Πατριάρχην και τον δοκιμαζόμενον Λαό του.

† Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

 Προς τον Σεβασμιώτατον

Μητροπολίτην Πατρών

κ.κ. Χρυσόστομον,

Εις Πάτρας

 Αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ,

Με πολλή θλίψη και πόνο καρδίας, θέλαμε να Σας ενημερώσωμε για τις μεγάλες καταστροφές, που έπληξαν την χώρα μας.

Ο ανθρώπινος πόνος ξεχείλισε, ύστερα από τους θανάτους πολλών πολιτών, και οι καταστροφές και οι ζημιές που άφησαν οι φονικές πλημμύρες είναι ανυπολόγιστες. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν, περιουσίες χάθηκαν σε λίγα λεπτά.

Πριν από λίγα χρόνια, η χώρα μας πληγώθηκε θανάσιμα από έναν εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, με χιλιάδες θύματα. Η Εκκλησία των Πατρών και ο Σύλλογος Ελληνοσερβικής Φιλίας με τον π. Ερμόλαο και τους άλλους πατέρες, στάθηκαν δίπλα μας. Όπως ο Απ. Ιωάννης παρέμεινε κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου μας ενώ όλοι οι άλλοι Τον είχαν εγκαταλείψει, έτσι και η Ελλάδα στήριξε την Σερβία στις δύσκολες στιγμές, έμεινε στο πλευρό της ενώ όλες οι άλλες χώρες την είχαν εγκαταλείψει.

Έτσι και τώρα, στην δύσκολη αυτή στιγμή και στην συμφορά που έπληξε την χώρα μας, καταφεύγομε και πάλι στα φιλάνθρωπα αισθήματά Σας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, πρωτίστως για την προσευχή Σας και των πνευματικών παιδιών Σας, καθώς επίσης για την συγκέντρωση και αποστολή βοηθείας σε τρόφιμα, είδη υγιεινής, είδη καθαρισμού σπιτιού, νερό, και σπάργανα για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

† Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Τη Αυτού Μακαριότητι

 Τω Αρχιεπισκόπω Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίω

 Εις Βελιγράδιον

 Μακαριώτατε,

 Ελάβαμε την επιστολή Σας, με την οποία μας πληροφορείτε για τις καταστροφές που συνέβησαν από τις πλημμύρες σε περιοχές της Σερβίας και της Βοσνίας.Είμαστε κοντά σας με όλη μας την αγάπη και θα βοηθήσωμε με όλη μας την καρδιά.

Ήδη με ανακοινώσεις μας, στους Ιερούς Ναούς της καθ’ ημάς ΙεράςΜητροπόλεως συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη ρουχισμού, τα οποία θα αποσταλούν προς Υμάς, ώστε να τα διαθέσετε στους εμπεριστάτους αδελφούς μας.

Κατ’ αρχάς, σε συνεργασία με τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ερμόλαο Μασσαρά, Πρόεδρο του ενταύθα Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας, ήδη απεστάλη μεγάλη ποσότης εμφιαλωμένου ύδατος.

Θα ακολουθήση η αποστολή των υπολοίπων ειδών.

Παρακαλώ δεχθήτε την αγάπη μας και την ολόψυχη συμπαράσταση του Ιερού μας Κλήρου και του ευσεβούς Λαού μας.

Σας συνοδεύει η θερμή προσευχή μας και η αγάπη μας. Θα είμεθα πάντοτε δίπλα σας, όπως μέχρι σήμερα.

 

 

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: