Ο π.Ιωάννης Νικόπουλος στο «Κυριακατικο αρχονταρίκι»

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχονταρίκι του Ναού μας η συνάντηση με τον π.Ιωάννη Νικόπουλο, Θεολόγο, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Τα παιδιά που κατηχούμε σήμερα».Προηγήθηκε αγιασμός επι τη ενάρξει της νέας κατηχητικής περιοδου 2014-15.

Στην ομιλία του ο π.Ιωάννης κατ’ αρχήν παρουσίασε τις κατηχήτριες κ.Ελένη Κουτσουμπέλα Νομικό (Υπεύθυνη κατήχησης στο νηπιακό κατηχητικό) και κ.Γεωργία Βαρβαρέσου Φιλόλογο (Υπεύθυνη κατήχησης στο κατώτερο κατηχητικό), τις ευχαρίστησε για την προσφορά τους στο κατηχητικό εργο της Ενορίας μας και ευχήθηκε καλη επιτυχία στην αποστολη τους.

Εν συνεχεία προσπάθησε να εξηγήσει τόσο στις κατηχήτριες οσο και στους γονείς γιατί θα πρέπει σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών να προσαρμόσουμε την κατήχηση, ετσι ωστε να συναντήσουμε τα παιδιά εκει που ειναι. Αφου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παιδιών της σημερινής εποχής:- Απουσία σχετικων παραστάσεων γύρω ἀπὸ τὸ Θεὸ και τὴν Εκκλησία,- Αντίθετα εξωτερικὰ ερεθίσματα απὸ αυτα ποὺ η εκκλησία κομίζει,-Κυριαρχία της εικόνος-αλλοίωση της προσωπικοτητος,- Η πρόκληση των αλλων θρησκειων καὶ σεκτων κ.λ.π. αναφέρθηκε σε ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές της κατήχησης οπως:-Κατήχηση η οποία θὰ βοηθάει τα παιδιά νὰ ενταχθούν στὸν κόσμο και ταυτόχρονα να τοὺς δίνει τὴν  χριστιανικη ταυτότητα -Ζωντανη παρουσίαση του υλικού,εμπλουτισμένου και με σύγχρονα γεγονότα-Συνέπεια λογου και πραξης,-Νεος τροπος επαφης του κατηχητη με τα παιδια,-Ο κατηχητης ανθρωπος χαρας και ελπίδος.

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: