Ο ΙΑΤΡΟΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΑΣ

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ1


Πολυ ενδιαφέρον και επίκαιρο ηταν το θέμα που παρουσίασε στο αρχονταρίκι μας χθές το πρωί ο Ιατρός Παθολόγος κ.Γεώργιος Βαφειάδης : Ο ιός Εμπολα. Μετα τη Θ.Λειτουργία ακολουθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο αρχονταρίκι μας και μεσα σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, τα μέλη της εκκλησιαστικης μας κοινότητος ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν αποψεις γυρω απο το καυτό θεμα των ημερών οπως ειναι ο ιος Εμπολα. Ο Ιατρός  κ.Γεώργιος Βαφειάδης ειναι εξέχον μέλος της Ενορίας μας,πολύ αγαπητός και προσφιλής εν Χριστώ αδελφός και χαίρει της εκτιμήσεως ολων. Διακονεί ως Ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό μας, πρωτοστατεί σε ολες τις Επιτροπές ανεγέρσεως του Νέου Ενοριακού Ιερού Ναού Οσίου Ιωακειμ Εξω Αγυιάς, καθώς και σε ολες τις δραστηριότητες της Ενορίας μας.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην εισήγηση του : Τι ειναι, πως μεταδιδεται, ποια τα συμπτωματα και πως θεραπευεται ο ιός.Μεταξυ των αλλων ελέχθηκε οτι:

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια.Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών.Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους.Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει, το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονταιαιφνίδιος υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα,πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν.Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.

Θεραπεία:

Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Προληπτικά μέτρα

Οι Αρχές παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες Υγείας της χώρας για την κατάσταση στη Δυτική Αφρική και τους ζητήθηκε να έχουν το νου τους για ανεξήγητα συμπτώματα σε ασθενείς που προσφάτως είχαν επισκεφθεί τις προσβεβλημένες περιοχές.

Έμπολα, σημαίνει «Μαύρο Ποτάμι» και βρίσκεται στο Ζαϊρ.

Προφανώς κάτι τέτοιο το αγνοούσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι που πέθαιναν κατά εκατοντάδες από τον λοιμό….Τρεις ερευνητές ιατρικής και ένας καθηγητής κλασσικών σπουδών θεωρούν ότι ο λοιμός των Αθηνών (περίπου 430-425 π. Χ. ) ήταν στην πραγματικότητα μια επίθεση του ιού Έμπολα.

Ακολουθησε διάλογος.

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Ο ΙΑΤΡΟΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΑΣ”

  1. Dimitrios. Says:

    Σύντομο, περιεκτικότατο κι άκρως ενημερωτικό άρθρο. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, κύριε Βαφειάδη.

    Κληρονόμος Δημήτριος
    Τρίπολη-Άρτα
    98 Β Εσσο.


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: