ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ ΚΑΙ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΑΣ

ΗΛΙΑΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΥ

Το Σαββατο 1  Νοεμβρίου 2014 η Εκκλησιαστικη μας Κοινοτητα του Οσιου Ιωακειμ Εξω Αγυιας, πραγματοποίησε  Ιερό Προσκύνημα στις Ιερές Μονές Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος και Παναγίας Κουτσουριώτισας.Η αναχώρη εγινε στις 7.30 ωρα το πρωι από την συμβολη των οδων Νοταρα και Καζαντζακη με ενα λεωφορειο. Αφου περάσαμε με το Ferryboat στο Αντίρριο πήραμε το δρόμο προς την Ιτέα οπου και καθίσαμε για το πρωινό καφεδάκι. Η Ιτέα αποτελεί αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο καθώς και το σημαντικότερο και μεγαλύτερο λιμάνι του Νομού Φωκίδας. Η λαμπερή και σύγχρονη κωμόπολη της Ιτέας ξεχωρίζει για το άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο που διαθέτει, προσφέροντας στους επισκέπτες της  άνεση, λειτουργικότητα και καταπληκτική θέα.

Κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς Δελφούς και την Ι.Μ.Προφητη Ηλία Παρνασσιδος. Κτισμένη σὲ μια παναρομικὴ περιοχή, ανατολικώς της Αμφισσας και Β.Δ. του Παρνασσού, ατενίζεις τὴ θάλασσα του Κορινθιακου κόλπου, τὰ λιμάνια της Ιτέας καὶ του Γαλαξειδίου, την Αμφισσα, το Χρισσό, τις πλαγιές του Παρνασσού και της Γκιώνας.Η Ι. Μονὴ κατὰ τοὺς χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 υπήρξε ορμητήριο καὶ τροφοδότης των επαναστατικών δυνάμεων της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Επαιξε τὸν ιδιο ρόλον στὴν Στερεὰ Ελλάδα, τὸν οποίο επαιξεν η Αγία Λαύρα στὸν Μωριά, γι’ αυτό και ονομάζεται Αγία Λαύρα τῆς Ρούμελης.

Από τὸ Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού εκανε τὸ ξεκίνημά της η Ελληνικὴ Επανάσταση, μὲ πρωτοπόρους, τὸν Επίσκοπο των Σαλώνων Ησαΐα καὶ τὸν ξακουστό οπλαρχηγό Γερο-Πανουργιά. Αυτοί, κατὰ τὴν 24ην Μαρτίου 1821, μετὰ των Προεστών των Σαλώνων, εντός του Καθολικού της Ι. Μονής του Προφήτου Ηλιού, ωρκίσθηκαν καὶ υψωσαν την Σημαία της Επαναστάσεως. Τότε εδωσε η Ι. Μονή, στὸν Βωμὸ της Πίστεως καὶ της Ελευθερίας τριάντα εκ των εκατό περίπου Μοναχών της, οι οποίοι καὶ επεσαν, ηρωϊκώς μαχόμενοι, μὲ επικεφαλής τὸν Επίσκοπο Ησαΐα, εναντίον των Τούρκων, στην Χαλκομάτα. Η  Ι. Μονὴ εσυνέχισε την δράση, καθ᾿ ολη τὴν διάρκεια του Αγώνος, σαν καταφύγιο καὶ ορμητήριο των Ελληνικών Δυνάμεων, σαν τόπος αναπαύσεως καὶ αναρρώσεως των λαβωμένων καὶ κυρίως, σαν τροφοδότης του Μεγάλου Αγώνος.

Στην ιστορικη αυτη Μονή μας υποδέχθηκαν με πολύ αγάπη και ζεστασιά η Ηγουμένη Κικιλία με τις αδελφές της Μονής. Μας ξενάγησαν στους χώρους της Μονής, ενω πλουσιο ηταν και το καθιερωμένο κέρασμα. Ακολούθησε φαγητο σε ταβέρνα της περιοχής.

Στις 3.30 το απόγευμα αναχωρήσαμε -μεσω Ερατεινής- με κατευθυνση την Ιερά Μονή Παναγιας της Κουτσουριωτισας κοντα στην Αμυγδαλιά, κεφαλοχώρι της περιοχής και Δημοτικό Διαμέρισμα του διευρυμένου Δήμου Λιδωρικίου με πρωτεύουσα το Λιδωρίκι από το οποίο απέχει περίπου 12 χλμ. Η Αμυγδαλιά είναι περήφανη για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο μεγάλο Αγώνα του 1821 και κοσμεί την περιοχή της από το 1648 τουλάχιστον.

Η ιστορία λέει ότι Μοναχός της μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, κατά τα τέλη του 17ου αιώνα, έβλεπε κάθε βράδυ φως σ´ ένα σημείο στην απέναντι πλευρά του Κορινθιακού. Μετά από σχετικό όνειρο, ήρθε στην περιοχή και βρήκε την εικόνα της Παναγίας στον κούφιο κορμό δέντρου, στην είσοδο βραχώδους σπηλαίου. Μέσα στο σπήλαιο χτίστηκε μικρός ναός, όπου τοποθετήθηκε η εικόνα. ο οποίος ακόμα υπάρχει. Ονομάστηκε «Κουτσουριώτισσα», επειδή βρέθηκε στον κορμό (κούτσουρο) του δέντρου. Για την εξυπηρέτηση των πιστών αργότερα στην κορυφή του λόφου κτίστηκε Ναός περί το 1670 με κελλιά γύρω. Φαίνεται ότι αργότερα επανδρώθηκε η Ιερά Μονή και είχε ικανοποιητική πρόοδο μέχρι το 1825, ότε κατεστράφη από τους Τούρκους καί τό 1835 ανοικοδομήθη με τα πέριξ κελλιά. Προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στους πέριξ κατοίκους που κατά περιόδους κυνηγημένοι από τους Τουρκο- αλβανούς κατέφευγαν στο Μοναστήρι για προστασία. Ο Ναός καί τά κελλιά επέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό του Ιουνίου (15) 1995 και με την άοκνη προσπάθεια μιας νέας αδελφότητος και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Μητροπολίτου κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ανεγείρεται νέος περικαλλής Ναός (Καθολικό) στο ίδιο μέρος.

Εδω μας περίμενε μια εκπληξη : Ο Γερων Χρυσόστομος και η Ηγουμένη Θεογνωσία με τις αδελφές, ανοιξαν την αγκαλιά τους και μας υποδέχτηκαν αυθόρμητα, με αγάπη , καλωσύνη και ευγένεια…Μας παρέθεσαν πλουσιο παραδοσιακό κέρασμα και τσάι απο βότανα της περιοχής και μας μίλησαν για την ιστορία και τη ζωή της Ιεράς Μονής.

Εν συνεχεία στον ιερό Ναό της Παναγίας ετελέσθη ο Εσπερινός απο τον π.Ιωάννη, ενω εψαλλε η Ηγουμένη Θεογνωσία. Ο π.Ιωάννης ευχαρίστησε τόσο τον Γεροντα Χρυσόστομο, Πνευματικό της Μονής, οσο και την Γερόντισα Θεογνωσία για την φιλοξενία και την αγάπη τους και συνεστησε στους ενορίτες του Αγιου Ιωακείμ Εξω Αγυιάς οπως βαλουν στην προσευχή τους ολα τα μέλη της Μοναστικής Αδελφότητος, να τα στηρίζει και ενισχύει η Παναγία μας στο δύσκολο εργο που εχουν αναλάβει της Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού και των αλλων κτισμάτων της Μονής.

 

 

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: