ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑΣ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2015

“Εν Ιορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γὰρ Γεννήτορος η φωνὴ προσεμαρτύρει σοι, αγαπητὸν σε Υιὸν ονομάζουσα· καὶ τὸ Πνευμα εν ειδει περιστερας, εβεβαίου του λόγου τὸ ασφαλές. Ο επιφανεὶς Χριστὲ ο Θεός, καὶ τὸν κόσμον φωτίσας δόξα σοι”. Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια, όπως ορίζει το τελετουργικό της Εκκλησίας μας και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκαν τα Άγια Θεοφανεια στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακειμ Εξω Αγυιας.Το πρωί ετελέσθη ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία  μεσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα. Εν συνεχεία πανω σε ενα καλαισθητο και ειδικα διαμορφωμένο παταρι ετελέσθη ο Μέγας Αγιασμός των υδατων.

Απο πολυ ενωρίς πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό μας, έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα δοχεία για να μεταφέρουν στο σπίτι τους τον αγιασμό  των Θεοφανείων.Την ωρα του Αγιασμου των υδάτων σχηματισθηκε μια μεγάλη λαοθάλασσα. Πλήθος πιστών εν Χριστώ αδελφων μας απο την Εκκλησιαστικη μας Κοινότητα και την ευρυτερη περιοχή εδωσε το παρόν στον εορτασμό της Μεγαλης Δεσποτικής εορτής των Αγίων Θεοφανείων, με υποδειγματική ταξη, ευλαβεια, σεβασμό και κατανυξη.

Ο π.Ιωάννης αφου ευχαρίστησε τον λαό του Θεού για την παρουσία του, αναφέρθηκε στο νόημα της μεγάλης αυτής εορτής της χριστιανοσύνης και στην σημασία που αυτή έχει για την ζωή μας.

Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι του Ναου μας, οπου παρατεθηκε καφές και πλούσια γλυκίσματα προσφορά των εκλεκτών κυριών της Ενορίας μας.

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ή ΦΩΤΑ

«Όταν βαπτιζόσουν στον Ιορδάνη, Κύριε, φανερώθηκε η προσκύνηση της Τριάδας, η φωνή του Πατέρα το επικύρωνε, καθώς σε ονόμαζε Υιό αγαπητό. Και το Πνεύμα με μορφή περιστεριού βεβαίωνε την αλήθεια του Λόγου. Δόξα σε Εσένα, Χριστέ Θεέ, που φανερώθηκες και φώτισες τον κόσμο» (Απολυτίκιο Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε…»).

Μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα την ίδια μέρα συνεορτάζονταν και τα Χριστούγεννα, πράξη που κράτησαν οι Αρμένιοι μέχρι σήμερα. Από τον 4ο αιώνα και μετά τα Χριστούγεννα χωρίστηκαν από τα Θεοφάνεια και εορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.

Η εορτή έλαβε το όνομα Θεοφάνεια, γιατί στον Ιορδάνη ποταμό έγινε για πρώτη φορά η φανέρωση του Τριαδικού Θεού. Του Θεού Πατρός ως φωνή εκ του ουρανού « ούτος έστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα »(Ματθ. A΄,17). Του Θεού Υιού, ο οποίος βαπτίζετο στον Ιορδάνη και του Θεού Πνεύματος Αγίου το οποίο κατέβει ως περιστέρι.

Τέλος τα Θεοφάνεια λέγονται και Φώτα επειδή,

-όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος

-και διότι κατά την ημέρα αυτή εβαπτίζοντο οι κατηχούμενοι και η Εκκλησία πλημμύριζε με το φως των αναμμένων λαμπάδων που κρατούσαν οι νεοφώτιστοι μέσα στο Ναό.

Η σημασία του Ιορδάνη ποταμού

Αυτές τις ημέρες ακούμε στίχους από τους Ψαλμούς του Δαβίδ που λένε «ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω», ένα γεγονός που συνέβη κατά την Βάπτιση του Κυρίου μας όταν και ανεστράφη η ροή του ποταμού.

Ο ποταμός Ιορδάνης ξεκινάει από δύο πηγές, την Ιόρ και την Δάν. Αυτά τα δύο μικρά ποτάμια ενώνονται και σχηματίζουν τον Ιορδάνη που χύνεται τελικά στην Νεκρά Θάλασσα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας αναφέρει πως ο Ιορδάνης ποταμός συμβολίζει την απαρχή του ανθρωπίνου γένους από τον Αδάμ και την Εύα (Ιορ και Δαν). Η πορεία τους οδηγεί προς την νέκρωση που συμβολίζεται με την Νεκρά Θάλασσα. Ήλθε όμως ο Χριστός και με την Βάπτισή του ανέστρεψε τη ροή του ποταμού και των ανθρώπων που πλέον δεν τρέχουν προς τον θάνατο, αλλά προς την αφθαρσία και την αιωνιότητα.

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: