Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΚΕΙΜ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑΣ-ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΝ ΠΛΗΘΟΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΒΑΙΦΟΡΟΣ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, ο ευσεβής λαός της Αγυιάς, εόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή  των Βαΐων, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί προεικόνιση του μεγαλείου της δόξας της Αναστάσεως.  Σηματοδοτεί την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα  και μας καλεί να συμπορευθούμε μαζί με τον Κύριο μας στην πορεία προς τον Σταυρό, και να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως.

Στο κατάμεστο από πλήθος πιστών ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωακείμ Εξω Αγυιάς, ο οποίος και ήταν στολισμένος, κατά το εκκλησιαστικόν έθος, με «Βάϊα Φοινίκων», ετελέσθη η Θεία Λειτουργία απο τον Εφημέριο Πρωτοπρεσβύτερο π.Ιωάννη Νικόπουλο ενώ στο τέλος μοιράστηκαν τα ευλογημένα Βάϊα, ως ευλογία όπως ορίζει το έθος και η τάξη της Εκκλησίας μας.

Όσο για τα βαγια των φοινίκων και παρά το «σκαθάρι» που αφανίζει τους φοίνικες, καταφέραμε κι εφέτος να έχουμε πλούσια διακόσμηση, με τις αλυσίδες, τους σταυρούς και τα φοινικόκλαδα , ετσι ώστε όσοι συμμετειχαν στην Θ.Λειτουργία είχαν μόνο λόγους θαυμασμού και συγχαρητηρίων να εκφράσουν για όσους μερίμνησαν να στολισθεί τόσο υπέροχα ο Ναός μας!!!

 

Η θεολογική σημασία αυτής της εορτής είναι να μας προετοιμάσει κατάλληλα με την προσωπική μετάνοια και την εν Χριστώ ζωή, για να γίνουμε μέτοχοι των σωτηριολογικών αποτελεσμάτων της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Αυτό άλλωστε τονίζεται με σαφήνεια στην ειδική ευχή της ευλογίας των Βαΐων που ακούομε το λειτουργό να διαβάζει για τον σκοπό αυτό.

«Κύριε, ο Θεός ημών, ο καθήμενος επί των Χερουβείμ, ο εξεγείρας την δυναστείαν, και αποστείλας τον μονογενή σου Υιόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ίνα σώσει τον κόσμον διά του σταυρού, της ταφής και της αναστάσεως αυτού, ου παραγενομένου εν Ιερουσαλήμ επί το εκούσιον Πάθος, ο λαός, ο καθήμενος εν σκότει και σκιά θανάτου, λαβόντες τα της νίκης σύμβολα, τους κλάδους των δένδρων, και τα βάϊα των φοινίκων, την ανάστασιν προεμήνυσαν. Αυτός, Δέσποτα,και ημάς, τους κατά μίμησιν εκείνων, τη προερτίω ταύτηημέρα και κλάδους δένδρων εν χερσί φέροντας, διατήρησον, και ως εκείνοι οι όχλοι και οι παίδες, το Ωσαννά σοι προσφέροντας, διαφύλαξον, όπως εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς καταξιωθώμεν της ζωοποιού και τριημέρου αναστάσεως, εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών. μεθ’ ού ευλογητός ει, συν τω παναγίω και ζωοπoιώ σου Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων Αμήν». (Ιερατικόν, σελ. 286).

Η εορτή των Βαϊών ας αποτελέσει αφορμή για μια προσωπική αλλαγή, να πλησιάσουμε τον Ιησού Χριστόν, «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται……», να ζήσουμε μαζί του τα άγια Πάθη Του για να ζήσουμε και την Ανάστασή του. Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον και να δείξουμε την αγάπη μας βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Η Βασιλεία των Ουρανών είναι ο κοινός προορισμός μας όταν ζούμε μέσα στην Χάριν του Θεού.

Η Μεγάλη Αγία Εβδομάδα που αρχίζουμε απόψε ας γίνει μεγάλη αλλαγή και για τη δική μας ζωή, να ζούμε σύμφωνα με τις θείες Εντολές του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησου Χριστού.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: