ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑ-ΣΤΟΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ

ΣΤΟΛΙΖΟΝΤΑΣ

Περασμένα μεσάνυχτα. Το σκηνικό του καιρού μπορεί να μην είναι ανοιξιάτικο, είναι όμως μελαγχολικό. Στον Ναό μας η ακολουθία των Παθών, έχει ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι έχουν πια επιστρέψει στα σπίτια τους.Ομως, οπως καθε χρόνο ετσι και φετος με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό και τηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, κυρίες και κοπελες, αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, κάθισαν και στόλισαν τον επιτάφιο έτσι ώστε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η κατασκευή του δεν είναι τυχαία: Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη. Παρων και φετος ηταν   ο ενορίτης μας  Ανθοπώλης κ.Αλέξης Μακρής, ο οποίος για πέμπτη συνεχή χρονιά προσέφερε δωρεάν τα ανθη για τον στολισμό του Επιταφίου καθως και την πειρα του και την καθοδηγηση του  στον σχεδιασμό της τελικης μορφης του Επιταφίου.Το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι εξαιρετικό.Καλλιτεχνικό δημιουργημα.

Μετά τον στολισμό του επιταφίου, οι γυναίκες έκαθισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ψάλλοντας τα εγκώμια του επιταφιου θρήνου καθως και το μοιρολοι :”Σημερα μαυρος ουρανός σημερα μαυρη μερα…” Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες  από την ολονύχτια παραμονή στην εκκλησιά μας, για να φτιάξουμε τον ομορφότερο Επιτάφιο της περιοχής μας, που λιτανεύσαμε για ευλογία στις γειτονιές της Εξω Αγυιάς.

 Ακολουθείστε μας…

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: