Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

ΠΡΟΥΣΟΣ

Το Σάββατο 31  Οκτωβρίου 2015 η Εκκλησιαστική μας Κοινότητα του Αγίου  Ιωακείμ Έξω Αγυιας,  πραγματοποίησε μονοήμερο Ιερό Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Προυσού στην Ευρυτανία. Η αναχώρηση έγινε στις 7.00 το πρωί από την συμβολή των οδών Νοταρά και Καζαντζάκη με λεωφορείο. Μαζί μας στο Ιερο Προσκύνημα ηταν και το εκλεκτό μέλος του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου ο Ιατρός κ.Γεώργιος Βαφειάδης.

Μετα την πρωινή προσευχή ο π.Ιωάννης, αφου καλοσωρισε τους προσκυνητές, τους ενημέρωσε λεπτομερώς για το πρόγραμμα του προσκυνήματος. Μετα την Ναύπακτο ακολουθήσαμε την διαδρομή προς το Θερμο, οπου πήραμε και το πρωινό καφεδάκι μας. Εν συνεχεία μετα απο μια μαγευτικη διαδρομή και  αρκετές στροφές ξεπρόβαλε μαγευτικά μπροστά μας  η Μονή Προυσού που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το πανηγύρι της γίνεται στις 23 Αυγούστου. Επιβλητική και κτισμένη πάνω σε μια απόκρημνη περιοχή ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα. Αμέσως κατευθυνθηκαμε προς τον Ιερο Ναό για να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας και να ψάλλουμε την Ιερά Παρακληση. Στο τέλος ο π.Ιωάννης ομίλησε επικαίρως. Ακολούθως επισκεφθήκαμε  «Πατήματα της Παναγίας»! Εδώ παρατηρούμε ένα μικρό προσκυνητάρι με κάθε λογής τάματα και τα περίφημα «βήματα της Παναγίας» : Πρόκειται, για ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο που παριστά επτά διαφορετικά αποτυπώματα σε μορφή «πατούσας» κατά μήκος ενός κατακόρυφου βράχου. Θεωρείται ότι αυτά είναι τα χνάρια της Παναγίας όταν ερχόμενη από την Προύσα πέρασε από εδώ, τρυπώντας μαζί και την απέναντι βουνοκορφή, το αποκαλούμενο «Τύπωμα» !

 Στη συνεχεια την παράσταση εκλεψε η τοποθεσία «Κλειδί», ένα άγριο στενό πέρασμα μέσα από πανύψηλα κατακόρυφα βράχια που κυριολεκτικά λογχίζουν τον ουρανό! Καθ΄οδον προς το Καρπενησι διασχίσαμεμε την εύφορη κοιλάδα της Ποταμιάς, τα λεγόμενα «Ευρυτανικά Τέμπη», έχοντας παντα για συντροφιά τον πλατανοσκέπαστο Καρπενησιώτη ποταμό αλλά και αρκετά γραφικά χωριουδάκια που στολίζουν τις κατάφυτες πλαγιές.

 Το μεσημέρι καθήσαμε για μεσημεριανό  στον «Παραδεισο» οπου απολαύσαμε τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής.

 Ακολουθησε περίπατος απογευματινός στο Καρπενήσι και καφεδάκι στην κεντρική πλατεία.

Η επιστροφή εγινε απο την Λαμία και  ηταν καπως δύσκολη αφου επεφτε χιονονερο και η ομίχλη δυσκόλευε την πορεία μας. Ακολουθησε πλουσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εντος του λεοφωρειου με χριστιανικα τραγουδια, ανέκδοτα, αινίγματα κ.λ.π. Ηταν μια πραγματική αναψυχή και πνευματική ενίσχυση για ολους μας!

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: