ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑ-ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, με λαμπρότητα και μεγαλοπρεπεια, εορτάστηκε στην Εξω Αγυιά η μεγάλη Δεσποτική εορτή του Σωτήρος Χριστού. Χθες το βράδυ, Παρασκευη  5 Αυγούστου, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, ετελεσθη Ιερα Αγρυπνια απο τον π.Ιωάννη, ο οποίος και εκηρυξε το Θ.Λόγο. Μέσα από την υπέροχη υμνολογία, αλλά και από τα ευαγγελικά αναγνώσματα βιώσαμε το  γεγονός που έλαβε χώρα πάνω στο όρος Θαβώρ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τριών μαθητών.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευλογήθηκαν  (κατά το έθιμο) οι πρώτοι καρποί των σταφυλιών της φετινής σοδειάς. Στην ομιλια του ο π.Ιωάννης  αφου αναφερθηκε στο γεγονος της Μεταμορφωσεως του Σωτηρος και της θεολογικης σημασιας του για τη σωτηρια μας, μεταξυ των αλλων εξηγησε γιατι ευλογει η Εκκλησια μας τα σταφυλια:

«Ευλογώντας  τα σταφύλια  κατά την εορτή της Μεταμόρφωσεως, η Εκκλησία διαδηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Προσβλέπει στον Δημιουργο και κτιστη των απαντων και τον ευχαριστει και ελπιζει… Με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου φωτίζεται και  δοξάζεται ολόκληρος ο κόσμος. Η κτίση φαιδρύνεται και αποκτά τη λαμπρότητα που είχε κατά το χρόνο της δημιουργίας, και γι᾿ αυτό  αναφέρεται (Ευλογια των σταφυλιων-αντιπροσωπευτικων απαρχων του κοσμου)  προς το Δημιουργό της και τον ευχαριστεί. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίνει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σῶμα καὶ αἷμα», Θεία Ευχαριστία. Ο άνθρωπος, προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό, από τον οποίο ζητά ευλαβικά να συνεργήσει,για να επιτύχει η σοδειά, από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση του…., αλλά και η Εκκλησία στην πιο κατάλληλη εορτή, της ανανέωσης και της ελπίδας, ευλογεί τον κόσμο και τις απαρχές του, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ανανέωση αρχίζει από το Θεό, περνά μέσα από τη φύση και καταλήγει στη σωτηρία του ανθρώπου.

 

Αναρτήθηκε στις Uncategorized. Leave a Comment »
Αρέσει σε %d bloggers: